
Lena, Jonas, Nanna og Peter var alle gode venner, som delte en fælles interesse for at bage. De elskede at prøve nye opskrifter og smage på hinandens kreationer. Men der var et problem: Lena var glutenintolerant og kunne ikke spise mange af de ting, som de andre bagte. Hun følte sig ofte udenfor og ked af det, når hun måtte nøjes med frugt eller glutenfri kiks, mens de andre spiste lækre boller, muffins og tærter.
En dag besluttede de andre at overraske hende med en særlig invitation. De havde fundet nogle glutenfri opskrifter på nettet og ville gerne bage dem sammen med hende. De sagde til hende, at de havde en overraskelse til hende, og at hun skulle komme hjem til Jonas klokken 14.
Da Lena ankom, blev hun mødt af et stort smil fra Jonas, som tog hende i hånden og førte hende ind i køkkenet. Der så hun sine tre venner stå ved bordet, hvor der var en masse glutenfri mel, gær, sukker, æg, mælk, smør, chokolade, frugt og andre ingredienser. Hun så også nogle bageforme, skåle, skeer og viske. På væggen hang der et stort banner, hvor der stod: “Velkommen til en sjov dag med glutenfri bagning!”
Lena kunne ikke tro sine øjne. Hun blev så rørt, at hun fik tårer i øjnene. Hun krammede sine venner og takkede dem for den søde gestus. De fortalte hende, at de havde planlagt at bage både brød og kage uden gluten, og at de ville have det sjovt sammen.
De gik straks i gang med at måle, blande, ælte, forme, fylde og pynte deres dej og dejlige. De fulgte opskrifterne, men tilføjede også deres egne ideer og variationer. De grinede, snakkede, sang og jokede, mens de arbejdede. De hjalp hinanden, når det var nødvendigt, og roste hinanden, når det lykkedes. De duftede af nybagt brød og kage fyldte hele huset.
Efter en times tid var de færdige med at bage. De havde lavet et stort glutenfrit brød, nogle små glutenfrie boller, en glutenfri chokoladekage, nogle glutenfrie bananmuffins og en glutenfri æbletærte. De var alle meget stolte af deres resultater og glade for at kunne dele dem med hinanden.
De dækkede et bord i stuen og satte sig ned for at nyde deres bagværk. De skar brødet og kagen i skiver, fordelte bollerne, muffins og tærten på tallerkener og serverede det med smør, marmelade, honning, flødeskum og is. De skænkede også nogle glas saftevand, mælk og te. Det så alt sammen meget indbydende og lækker ud.
Lena var den første til at smage. Hun tog en bid af brødet og lukkede øjnene. Det var blødt, luftigt og smagfuldt. Hun tog en bid af kagen og smilte. Det var sødt, saftigt og chokoladeagtigt. Hun prøvede også de andre ting og fandt ud af, at de alle var lige så gode. Hun kunne ikke få nok af dem.
Hun så på sine venner og sagde: “Det her er det bedste, jeg nogensinde har smagt. I er de bedste venner, man kan ønske sig. Tusind tak for denne dag. Jeg elsker jer alle sammen.”
De andre smagte også på deres bagværk og var enige med hende. De syntes, at det glutenfri mel havde givet en fantastisk tekstur og smag til deres bagværk. De sagde, at de gerne ville bage glutenfrit igen en anden gang. De krammede Lena og sagde, at de elskede hende også, og at de var glade for at se hende glad.
De spiste, drak og hyggede sig i lang tid. De fortalte historier, lavede sjov og komplimenterede hinandens bagværk. De følte sig alle sammen som en stor familie, som delte et særligt bånd. De havde haft en sjov dag med glutenfri bagning, som de aldrig ville glemme.